Apple lijkt de patentenoorlog te gaan winnen

Posted by admin in Android, Chromebook,... | 07.19.2011 - 12:03 am

Afgelopen weekend werd HTC door de Amerikaanse markttoezichthouder ITC deels schuldig bevonden aan het schenden van patenten. Het betreft hier een voorlopige uitspraak. De definitieve uitspraak zou kunnen leiden tot een import verbod voor HTC-toestellen in de Verenigde Staten. De definitieve uistpraak valt pas eind van dit jaar te verwachten. Opvallende genoeg komt deze ‘overwinning’ vlak na het aangekondige opstappen van Richard Lutton jr. Lutton is bij Apple de man, die zich bezighoudt met patentzaken waarin het Amerikaanse concern wereldwijd is verwikkeld.

De door Apple aangevochten patenten hebben geen betrekking op de hardware. Het gaat dan vooral om technieken gebruikt in het besturingssysteem Android van Google. Ook andere fabrikanten zoals Samsung maken gebruik van Android.

Samsung is net als HTC al tijden verwikkelt in een ingewikkeld strijd over patenten. De laatste uitspraak kan grote gevolgen hebben voor HTC. Het aandeel HTC heeft op de beurs de afgelopen weken al meer dan 25% verloren. HTC is inmiddels begonnen met het inkopen van eigen aandelen om de schade te beperken.

Ook Microsoft laat zich niet ongemoeid in deze strijd. Microsoft eist eerder deze maand al 15 dollar voor elk verkocht toestel dat werkt met Android, het besturingssysteem van Google. De eis komt voort uit verklaringen van Microsoft dat Android gebruik zou maken van technieken waarop Microsoft patenten heeft. Met deze aanklacht lijkt Microsoft zich in eerste instantie te richten op Samsung. Met HTC sloot Microsoft eerder dit jaar al een deal. HTC betaalt voor elk toestel met Android zo’n 5 dollar aan Microfsoft.

De strijd tussen de fabrikanten richt zich niet alleen op telefoons. Na licenties voor het gebruik van technieken waar Microsoft patenten op heeft in Android, zal Microsoft bijvoorbeeld ook geld ontvangen voor producten met Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Microsoft sloot reeds een overeenkomst met Wistron dat producten fabriceert voor onder meer Acer dat binnenkort met een Chromebook komt. Een Chromebook is een laptop met Chrome OS. Samsung verkoopt in Nederland sinds eind juni ook Chromebooks.

Ondertussen blijft het gebruik van mobiel internet ook in Nederland groeien. Ruim een derde, 36 procent, van de Nederlanders maakt gebruik van mobiel internet. Dat is een forse stijging met 2007, toen slechts 20 procent mobiel internet gebruikte.