Apple en Samsung blijven juridisch strijden om de Galaxy Tab 10.1

Posted by admin in Android, patentenoor... | 12.02.2011 - 11:05 am

Momenteel concentreert de strijd zich vooral in Australië en Duitsland. In Australië leek Samsung afgelopen woensdag een belangrijke slag te slaan. Een federale rechtbank oordeelde dat de het verkoopverbod opgeheven diende te worden. Dit in afwachting van een definitieve uitspraak. De rechtbank vond de gevolgen voor Samsung te groot. 2 november, 2 dagen later oordeelt het hooggerechtshof in Sydney alweer anders. Het hooggerechtshof verlengde het verkoopverbod voor de Galaxy Tab 10.1 van Samsung tot 9 december. Tot die tijd blijven partijen in afwachting van een definitieve uitspraak.

in Duitsland heeft Samsung een aangepaste versie van de Galaxy Tab 10 op de markt gebracht. De Galaxy Tab 10.1N is aangepast, zodat deze minder op de iPad lijkt. Volgens Apple lijkt ook de aangepast Tab nog steeds te veel op de iPad. Samsung heeft alleen de randen van het tablet aangepast. Apple vindt deze aanpassing te gering. De Galaxy Tab 10.1N wordt momenteel gewoon verkocht in Duitsland. Apple heeft de Duitse rechter inmiddels gevraagd om een nieuw verbod. Samsung laat weten dat de aanklacht de beschikbaarheid en verkoop van de 10.1N nog niet beïnvloedt.

In Nederland wordt de Galaxy Tab 10 nog gewoon verkocht. Bijvoorbeeld bij Bol.com, vanaf € 477,00. De verkoopverboden in andere landen zijn met de aankomende feestdagen een zware slag voor Samsung. Tegenover de Auastralische rechter stelde Samsung dan ook dat een verbod dat langer duurt het eind van de Galaxy Tab zal betekenen.


Apple lijkt de patentenoorlog te gaan winnen

Posted by admin in Android, patentenoor... | 07.19.2011 - 12:03 am

Afgelopen weekend werd HTC door de Amerikaanse markttoezichthouder ITC deels schuldig bevonden aan het schenden van patenten. Het betreft hier een voorlopige uitspraak. De definitieve uitspraak zou kunnen leiden tot een import verbod voor HTC-toestellen in de Verenigde Staten. De definitieve uistpraak valt pas eind van dit jaar te verwachten. Opvallende genoeg komt deze ‘overwinning’ vlak na het aangekondige opstappen van Richard Lutton jr. Lutton is bij Apple de man, die zich bezighoudt met patentzaken waarin het Amerikaanse concern wereldwijd is verwikkeld.

De door Apple aangevochten patenten hebben geen betrekking op de hardware. Het gaat dan vooral om technieken gebruikt in het besturingssysteem Android van Google. Ook andere fabrikanten zoals Samsung maken gebruik van Android.

Samsung is net als HTC al tijden verwikkelt in een ingewikkeld strijd over patenten. De laatste uitspraak kan grote gevolgen hebben voor HTC. Het aandeel HTC heeft op de beurs de afgelopen weken al meer dan 25% verloren. HTC is inmiddels begonnen met het inkopen van eigen aandelen om de schade te beperken.

Ook Microsoft laat zich niet ongemoeid in deze strijd. Microsoft eist eerder deze maand al 15 dollar voor elk verkocht toestel dat werkt met Android, het besturingssysteem van Google. De eis komt voort uit verklaringen van Microsoft dat Android gebruik zou maken van technieken waarop Microsoft patenten heeft. Met deze aanklacht lijkt Microsoft zich in eerste instantie te richten op Samsung. Met HTC sloot Microsoft eerder dit jaar al een deal. HTC betaalt voor elk toestel met Android zo’n 5 dollar aan Microfsoft.

De strijd tussen de fabrikanten richt zich niet alleen op telefoons. Na licenties voor het gebruik van technieken waar Microsoft patenten op heeft in Android, zal Microsoft bijvoorbeeld ook geld ontvangen voor producten met Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Microsoft sloot reeds een overeenkomst met Wistron dat producten fabriceert voor onder meer Acer dat binnenkort met een Chromebook komt. Een Chromebook is een laptop met Chrome OS. Samsung verkoopt in Nederland sinds eind juni ook Chromebooks.

Ondertussen blijft het gebruik van mobiel internet ook in Nederland groeien. Ruim een derde, 36 procent, van de Nederlanders maakt gebruik van mobiel internet. Dat is een forse stijging met 2007, toen slechts 20 procent mobiel internet gebruikte.


Android marktleider besturingssystemen smartphones

Posted by admin in Android, patentenoor... | 06.29.2011 - 12:34 am

Als we Andy Rubin, topman bij Google en verantwoordelijk voor de mobiele afdeling, mogen geloven is Android inmiddels marktleider op het gebied van mobiele besturingssystemen voor smartphones. De groei van Android zwakt inmiddels af. Het aandeel Android groeit nog wel harder dan de markt voor smartphones in totaal. Dagelijks worden ruim een half miljoen nieuwe toestellen met Android bij Google geactiveerd.
Bij de laatste cijfers gaat het om zowel smartphones als tablets. Dit kan een iets wat vertekend beeld gegeven. Tablets werden eerder dit jaar nog niet meegenomen in de tellingen. Bijna één-derde van de Amerikanen beschikt over een smartphone (31 procent). 84 procent beschikt over een mobiele telefoon. 8 procent van de volwassen amerikanen heeft tevens een tablet. Volgens onderzoek van denktank The Pew Research Center bezit overigens 12 procent van de volwassen Amerikanen een ereader zoals de Kindle van webwinkel Amazon of de Nook van boekwinkelketen Barnes & Noble. Deze twee groepen overlappen een klein beetje: 3 procent van de ondervraagden bezit zowel een tablet als een ereader.